Vertegenwoordiging en aansprakelijkheid vof

Een vennootschap onder firma (vof) is een specifieke vorm van een maatschap. Het betreft een samenwerkingsverband tussen rechtspersonen en/of natuurlijke personen. Dit zijn de vennoten van de vof. Binnen een vof treden deze vennoten onder een gezamenlijke naam of firma op. Hierdoor kunnen de vennoten wanneer zij geen andere afspraken hebben voor elkaar beslissingen nemen in de vof en zijn zij aansprakelijk voor elkaars handelen in de vof.

Oprichting vof

Een vof kan worden aangegaan bij authentieke of onderhandse akte, er is dan ook geen notaris voor de oprichting van een vof nodig.

Eigenschappen vof

Er is bij een vof geen beperkte aansprakelijkheid en een vof heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat deelnemers aansprakelijk kunnen zijn voor schulden van de vof. De vof zelf kent echter in principe een afgescheiden vermogen. Schuldeisers van de vennoten zelf kunnen tijdens het bestuur van de vof zich niet verhalen op het vennootschappelijk vermogen. Schuldeisers van de vof kunnen zich echter wel verhalen op het privévermogen van de vennoten. Vennoten van een vof zijn ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld van de vof.

Vertegenwoordiging vof

In verband met de externe vertegenwoordigingsbevoegdheid van een vof kan het wenselijk zijn een beperking van de vertegenwoordigingsbevoegdheid af te spreken. Een beperking van de vertegenwoordigingsbevoegdheid werkt, mits zij is gepubliceerd bij de Kamer van Koophandel, ook tegen derden. Zonder een dergelijke overeenkomst is de vof gebonden aan een overeenkomst die door een van de vennoten is aangegaan.

Bij het aangaan van een vof is het dan ook goed om na te denken over de vertegenwoordigingsbevoegdheid en bijvoorbeeld een maximumbedrag te koppelen aan de bevoegdheid van de vennoten.

Ondersteuning nodig bij het regelen van de vertegenwoordiging van een vof? Neem contact op met één van onze specialisten in ondernemingsrecht over alles betreffende een vof, zoals vof afgescheiden vermogen.

We staan voor u klaar voor advies en hulp, maar we zijn ook uw advocaat bij zakelijke conflicten.

Aansprakelijkheid

> Aansprakelijkheid bij VOF en BV
> Bestuurdersaansprakelijkheid

Vertegenwoordiging

> Vertegenwoordiging van de BV

Bedrijfsstructuur

> Stem, stemrecht, besluit BV
> Opzegging VOF