Verstoorde arbeidsrelatie: Juridisch advies en een slimme aanpak

Bij een verstoorde arbeidsrelatie zijn er spanningen of conflicten tussen werkgever en werknemer. Of tussen werknemers onderling.

GVK advocaten is de specialist arbeidsrecht voor werkgevers en werknemers. Wij helpen u met een oplossing. We weten hoe we u juridisch kunnen helpen en helpen u ook met een slimme aanpak richting uw werknemer of werkgever. Wij geven u praktische adviezen over wat u het beste kunt doen om de verstoorde arbeidsrelatie op te lossen. We denken graag in een vroeg stadium met u mee.

Veel voorkomende problemen die leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie

Hieronder staan voorbeelden van situaties waarin een verstoorde arbeidsrelatie kan ontstaan:

  • Problemen met de beoordeling of onvoldoende functioneren
  • Ziekte
  • Vertrouwensbreuk
  • Omgangsvormen op het werk
  • Ruzie tussen collega’s

Wanneer is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie?

Een arbeidsrelatie is verstoord als de werkgever en werknemer hun conflict niet meer samen kunnen oplossen. Het is dus meer dan een meningsverschil.

Advies & begeleiding door GVK advocaten

Wij geven juridisch advies betreffende arbeidsrecht en we begeleiden werkgevers en werknemers. Met u bekijken we wat er mogelijk is. Kunt u de verstoorde arbeidsrelatie oplossen? Of kan een werknemer herplaatst worden ergens anders in het bedrijf? Of is het voor iedereen beter als de arbeidsrelatie eindigt?

Doordat wij zowel werkgevers als werknemers helpen kunnen wij ons goed verplaatsen in de andere partij. Dat helpt om verstoorde arbeidsrelaties op te lossen. Door onze ervaring kunnen we in standaardsituaties, bijvoorbeeld bij een sociaal plan, vaak meer voor u bereiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?

Een arbeidsrelatie is verstoord als de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer of collega’s zo slecht is dat ze hun conflict niet meer samen kunnen oplossen. Het is dus meer dan een meningsverschil.

Wat te doen bij een verstoorde arbeidsrelatie?

Bij een verstoorde arbeidsrelatie kunt u het beste proberen er over te praten met elkaar. Als dat niet lukt kunt u een derde vragen bij het gesprek te zijn, bijvoorbeeld iemand van HR. U kunt ook een vertrouwenspersoon raadplegen. Bij een onwerkbare situatie in een team tussen collega’s onderling is het de rol van de leidinggevende om te zorgen voor een oplossing. Bij GVK-advocaten helpen wij regelmatig leidinggevenden om dit gesprek te voeren. Soms kan mediation ook voor een oplossing zorgen.

Kan een werkgever een werknemer ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie?

Ja, dat kan. Daarvoor is wel nodig dat er een ernstige verstoring is die niet meer hersteld kan worden. En waarbij herplaatsing niet meer mogelijk is. Een werkgever zal moeten aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft om de relatie te herstellen.

Moet een werknemer ook wat doen bij een verstoorde arbeidsrelatie?

Ook een werknemer moet zich inspannen om een verstoorde arbeidsrelatie te herstellen. Een werknemer moet meewerken aan een redelijk voorstel van de werkgever, bijvoorbeeld voor een mediationgesprek.

Heb ik een advocaat nodig bij een verstoorde arbeidsrelatie?

Ja, het is verstandig een advocaat in te schakelen. Een advocaat weet wat de verplichtingen van een werkgever en werknemer zijn. Een werkgever zal moeten aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft om de relatie te herstellen. En ook een werknemer heeft de plicht om zich in te zetten om de relatie te verbeteren.

Wat kan GVK Advocaten voor je betekenen?

GVK advocaten helpt om een verstoorde arbeidsrelatie te voorkomen of op te lossen. Als u te maken heeft met een verstoorde arbeidsrelatie, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten in arbeidsrecht: mr. Jaap Degenaar, mr. Roland Reumkens of mr. Mathilde Reintjes. Zij zijn bereikbaar via ons contactformulier of telefonisch via 030-2316631.

Hulp nodig met andere zaken betreffende arbeidsrecht, zoals het bepalen van een transitievergoeding of het opstellen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, relatiebeding of concurrentiebeding? Neem dan ook contact op met onze specialisten.

Wat maakt onze hulp bijzonder:

  • We spreken uw vraag snel telefonisch door en maken direct een afspraak
  • Wij helpen u meteen met wat u het beste wel en niet kunt doen
  • We weten hoe het juridisch zit, maar helpen u ook met een persoonlijke en slimme aanpak. Soms is dat hulp op de achtergrond in de voorbereiding van gesprekken of brieven. Soms is dat op de voorgrond in onderhandelingen
  • Wij geven u praktische adviezen over wat u het beste kunt doen om de verstoorde arbeidsrelatie op te lossen.
  • Wij ontzorgen u in het hele proces en zijn altijd bereikbaar voor tussentijds overleg
Ontslag 

> Verstoorde arbeidsrelatie
> Werknemer ontslaan
> Ontslag bedrijfseconomische redenen
> Ontslag op staande voet

Overeenkomsten

> Concurrentie- en relatiebeding
> Vaststellingsovereenkomst