Concurrentiebeding overtreden: Binnen 1 dag een gesprek!

Een concurrentiebeding is een verbod voor de werknemer om bij de concurrent te gaan werken na afloop van de arbeidsovereenkomst. Een concurrentiebeding kan grote gevolgen hebben. Als je er mee te maken hebt, is het belangrijk dat je snel hulp krijgt. GVK advocaten is specialist in arbeidsrecht. Als je contact opneemt belt een van onze ervaren advocaten je binnen 1 dag terug en maken we direct een afspraak. Voor werknemers! Lees hier wat je kunt doen als je een concurrentiebeding hebt overtreden of in je nieuwe arbeidscontract een concurrentiebeding staat. Voor werkgevers! Lees hier hoe je een geldig concurrentiebeding opstelt, wat je kan doen als je werknemer een concurrentiebeding heeft overtreden of als je iemand wilt aannemen met een concurrentiebeding.

Concurrentiebeding uitgelegd

Een concurrentiebeding is een bepaling in het arbeidscontract met een verbod voor de werknemer om na het einde van de arbeidsovereenkomst soortgelijk werk te doen bij een concurrent. Je kunt als werknemer of als ondernemer een overtreding van een concurrentiebeding begaan. Een concurrentiebeding is alleen geldig:
  • als het schriftelijk is afgesproken met een werknemer ouder dan 18 jaar
  • bij een arbeidscontract voor onbepaalde tijd; bij een tijdelijk contract alleen in bijzondere gevallen.
In het concurrentiebeding staat welk werk de werknemer niet mag doen. Dat moeten concurrerende werkzaamheden zijn. Wat precies concurrerende werkzaamheden zijn is vaak onduidelijk en leidt tot conflicten. Een concurrentiebeding mag niet te ruim zijn omschreven. Het is dus belangrijk dat het concurrentiebeding goed wordt opgeschreven. GVK advocaten helpt regelmatig werkgevers daarbij. GVK advocaten checkt ook regelmatig voor werknemers hun concurrentiebeding om te beoordelen of het geldig is. Neem dus contact op met GVK advocaten via ons contactformulier, via de mail of telefonisch via 030-2316631 als je hulp nodig hebt bij een concurrentiebeding.

Boetebeding bij overtreding concurrentiebeding

Vaak staat er een boete op overtreden van het concurrentiebeding. Dat is een zogenaamd ‘boetebeding’, waar in staat dat een werknemer een boete moet betalen bij overtreding van het concurrentiebeding. De hoogte van die boetes bij het overtreden van een concurrentiebeding varieert. Voorbeelden van de hoogte van boetes bij overtreding van het concurrentiebeding zijn een bedrag per dag van € 500,- of een bedrag per keer €15.000,-. Als je als werkgever een concurrentiebeding met een boetebeding opstelt, moet de hoogte van de boetes bij overtreding van het concurrentiebeding in redelijke verhouding staan tot het loon. Bij een functie met een hoog salaris hoort dus ook een hogere boete dan bij een functie met een laag salaris. Neem via ons contactformulier, via de mail of telefonisch via 030-2316631 contact met GVK-advocaten op als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een goed boetebeding of het beoordelen van je boetebeding.

Stappenplan bij overtreden concurrentiebeding

Volg bij een overtreding van het concurrentiebeding de volgende 3 stappen:
  • Stap 1: check of het concurrentiebeding geldig is
  • Stap 2: check of het nieuwe werk concurrerend is
  • Stap 3: voor werkgevers
    • Stuur de ex-werknemer een brief over het overtreden van het concurrentiebeding en wijs op het boetebeding. Vraag een bevestiging dat de werknemer niet in dienst treedt bij de concurrent. Schrijf ook de nieuwe werkgever aan. Deel beiden mee dat je ze aansprakelijk stelt voor schade bij overtreding van het concurrentiebeding. Start indien nodig een kort geding waarin je de rechter verzoekt de werknemer te verbieden bij de concurrent te werken.
  • Stap 3: voor werknemers
    • Kijk of je het concurrentiebeding kunt aanvechten, bijvoorbeeld omdat het te ruim geformuleerd is. Overleg anders met je huidige werkgever over een oplossing. Soms wil je nieuwe werkgever je hier bij helpen. Start indien nodig een kort geding om je concurrentiebeding te laten schorsen door de rechter.

Wat kan GVK Advocaten voor je betekenen?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten mr. Jaap Degenaar, mr. Roland Reumkens of mr. Mathilde Reintjes. Zij zijn bereikbaar via ons contactformulier, via de mail of telefonisch via 030-2316631. De arbeidsrechtspecialisten van GVK hebben veel ervaring met concurrentiebedingen en kunnen je goed adviseren. Ze checken het concurrentiebeding voor je, bespreken wat je wilt bereiken en maken een plan om je doel te bereiken. Vaak hoeft de rechter hier niet voor te worden ingeschakeld en is een advies met een brief al voldoende. GVK advocaten kan namens jou optreden, maar kan ook een voorbeeldbrief over de overtreding van het concurrentiebeding maken die je zelf kunt versturen.

Wat zijn de voordelen van hulp van GVK advocaten?

  • Bij GVK advocaten houden we van korte lijntjes en persoonlijk contact. Dat betekent dat als je belt, een van onze ervaren advocaten dezelfde dag nog contact met je heeft en we snel een afspraak maken.
  • Als werkgever sluit je met de hulp van GVK advocaten geldige concurrentiebedingen af met je werknemers waar je ook echt wat aan hebt. Je voorkomt dat je werknemer bij een concurrent aan de slag gaat door het concurrentiebeding te overtreden.
  • Als werknemer weet je wat het concurrentiebeding betekent als je het tekent en kan je hierover met je nieuwe werkgever onderhandelen met hulp van GVK advocaten op de achtergrond.
  • Als je al een concurrentiebeding hebt getekend of je een overtreding van het concurrentiebeding begaat, ken je de gevolgen van het overtreden van concurrentiebeding. Je weet wat de hoogte van de boete bij overtreding van het concurrentiebeding is en voorkomt dat je een boete moet betalen.

Veelgestelde vragen

Hoe bindend is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is bindend als het schriftelijk overeengekomen is met een werknemer ouder dan 18 jaar in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij een tijdelijk contract zijn er aanvullende eisen. De werkgever moet dan motiveren dat het noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Hoe hoog mag de boete van een concurrentiebeding zijn?

Daar zijn geen wettelijke maxima voor. Het ligt er dus aan wat er in de contract bepaling bij overtreden van het concurrentiebeding staat.

Wat is een redelijk boetebeding bij het overtreden van het concurrentiebeding?

Daar zijn geen wettelijke normen voor. De hoogte van de boete bij overtreding van het concurrentiebeding moet wel in redelijke verhouding staan tot het loon.

Hoe streng mag een concurrentiebeding zijn?

In de omschrijving moet staan om welk werk het gaat. Daarbij kan je denken aan het soort werkzaamheden maar ook aan de tijd een plaats. Bij de plaats staat een geografische aanduiding (provincie, land, aantal kilometers rondom de oude werkgever). Bij een tijdsbepaling staat een beperking in tijd (bijvoorbeeld 6 maanden, een jaar)

Hoe ver reikt een concurrentiebeding?

Dat ligt aan wat er in de tekst staat. Het is dus belangrijk om de tekst goed te lezen.

Wat is het verschil tussen een concurrentiebeding en een non-concurrentiebeding?

Niets, dit is hetzelfde.

Wat is het verschil tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding?

Een relatiebeding verbiedt de werknemer om werk te doen met of voor relaties van de werkgever. Let op! Door de formulering van de tekst kan een relatiebeding ook een concurrentiebeding zijn. Het is dus belangrijk goed te kijken wat er precies in de contract bepaling staat.

Hoe kun je onder een concurrentiebeding uitkomen?

Als het concurrentiebeding niet geldig is. Bijvoorbeeld omdat het niet schriftelijk afgesproken is. Of als het niet opnieuw bij een opvolgend arbeidscontract is afgesproken. Of als de belangen van de werknemer heel groot zijn in vergelijking met die van de werkgever.